Jump to content
ATones

Slow startup

Recommended Posts

Hi All,

I've been using the free version for sometime without issue and in the last few months purchased the Professional edition with lifetime support. Ever since upgrading to the Pro edition it takes a few minutes for SAS to startup whereas before it was a matter of seconds.

On top of this it can cause the system to become quite slow if I perform an update or even sometimes when I right click on the tray icon to bring up the menu. The most annoying part is when I right click on a file in explorer it will take sometime to return with a menu and cause the explorer program to freeze. I've tried uninstalling and reinstalling but that didn't help so I am wondering if it's my OS. I'm running Vista and so do not have the First Chance Prevention option (yes I've been looking around for solution) which I was hoping would be my fix.

If anyone has any suggestions I can try out I'm all ears.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm assuming that you are running the latest version of SAS which is V4.48.1000, eh?

- IF you turn off real-time protection, does your system speed back up?

- Are you running the 32-bit or 64-bit version of Vista? And is your Vista up to the latest Service Pack 2?

- In Preferences>Updates tab, if you uncheck "Check for program updates when the application starts (recommended)", does your boot time speed back up?

- In Preferences>General and Startup tab, do you have "Do not scan when SUPERAntiSpyware starts" bulleted? If not, bullet it so that SAS does not start scanning when you reboot.

- What other security progams are you running? Perhaps there is a conflict going on with other real-time protection modules.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm assuming that you are running the latest version of SAS which is V4.48.1000, eh?

- IF you turn off real-time protection, does your system speed back up?

- Are you running the 32-bit or 64-bit version of Vista? And is your Vista up to the latest Service Pack 2?

- In Preferences>Updates tab, if you uncheck "Check for program updates when the application starts (recommended)", does your boot time speed back up?

- In Preferences>General and Startup tab, do you have "Do not scan when SUPERAntiSpyware starts" bulleted? If not, bullet it so that SAS does not start scanning when you reboot.

- What other security progams are you running? Perhaps there is a conflict going on with other real-time protection modules.

Thanks for you reply Silicon.

It's funny but as fate would have it, my laptop had issues shortly after and I had to do a restore of the OS.

After a clean install with little else, the startup time is still slow but I do not have slow issues when using windows explorer and right clicking on files, even right after a boot up so I believe it was a combination of a cluttered hard drive and Vista going a bit overboard with the indexing (which I have turned off at the moment) together with SAS.

I tried unchecking the setting for checking updates during application start in both the update and general tabs but that didn't seem to make a difference to the startup speeds. It's just annoying how the splash image stays on top of everything and I need to wait over 25 seconds for it to go away. But at the moment it doesnt seem to be affecting my speeds so I can't complain.

FYI It's a 32 bit version of Vista and I do have Comodo Internet Security installed as well but I had them both installed when it was the free version of SAS and I did not have this problem. Even after this re-install.

FYI It's a 32 bit version of Vista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...